Enciklopedia komlosensis

A Teremtő Istennek tartozunk hálaadással komlósi evangélikus szlovák közösségünk, mintegy 300 esztendőjéért, pontosan a könyv megjelenésének évében még csak 275 éves jubileumáért.

Több mint negyed évszázaddal ezelőtt 80 lelkes szlovák evangélikus család érkezett új honfoglalásra az akkori lakatlan Komlós pusztára. Az eltelt évszázadok alatt szép település, egy nagyon jól élhető kisváros fejlődött az Isten áldása,és az itt élő szorgalmas emberek munkája nyomán. Hosszú éveken keresztül a szlovák nyelvű evangélikusság volt a meghatározó erő, mely a város életének minden szegletére kihatott. A nagy tudású evangélikus lelkészek nemcsak a hitélet fejlődését ösztönözték, hanem széles látókörű, felelősségteljes, keresztyén emberként az itteniek napi boldogulását is segítették. Erősítették a közösségi életet, szervezték a gazdaságot, intézményeket alapítottak, különböző növényi kultúrákat honosítottak meg, tudásukkal segítették a település fejlődését. Egyszóval működésükkel kitörölhetetlen helyet szereztek Tótkomlós 275 éves történelmében.

A Komlosensis, egy olyan új kiadvány, mely az olvasót össze akarja kapcsolni a település nagyon gazdag múltjával. Célként fogalmazta meg a következőket: az érdeklődőt megismertetni a párját ritkító komlósi evangélikus archívum soha nem látott remekeivel, üzenetként, a régmúlt stabil alapjából pedig hagyományos keresztyén értékek mentén utat mutatni a jövőbe. A könyvben a hagyományos és a legújabb könyvtechnikai formák is helyet kaptak, mint pl. a QR-kód.

A Komlosensis megjelenésében utalni akar a komlósi evangélikus szlovák kegyesség alapkönyvére, az evangélikus szlovák gyülekezeti énekeskönyvre, a Tranosciusra. Ezt az énekeskönyvet is hozták magukkal a honfoglalók, és a benne lévő tartalom, megtartó erő volt a hétköznapok küzdelmei, de hálával tudták énekelni az ünnep öröme idején is. A Komlosensis tartalmával pedig egyfajta kiegészítést akar adni az eddig már megjelent gazdag történeti kiadványok mellé.

A QR-kód által adott lehetőséget kihasználva egy olyan új gyűjtemény akar lenni, amely folyamatosan kiegészíthető, a még fel nem dolgozott történeti archív anyagokkal, egyéb kutatási eredményekkel.

Reménység szerint a Komlosensis is minden tótkomlósi család könyvespolcának egyik alapműve lesz, odatehető a családi Biblia és egyéb komlós történetét feldolgozó művek mellé.

A folyamatos tovább szerkesztés lehetőségével, pedig egyfajta kihívás akar lenni, minden tótkomlósi ember felé, aki számára fontos szülővárosának történelme, akár evangélikus szlovák, akár katolikus magyar vagy református magyar származású és fellel valami új anyagot, a webes tartalommal a könyv életre kel, és rendszeresen bővíthető…

img

Csatlakozzon közösségünkhöz.

Keressen minket bizalommal.